Övning ger färdighet – Älgbana
Övning ger färdighet - Älgbana

Varje år inför älgjakten stundar det där tillfället man åker till älgbanan för att se om man duger rent skyttemässigt. På vår mark har vi som krav att man måste minst ha skjutit godkänt för att få vara med och jaga. Klarar man det inte så är det bara att bita ihop och nöja sig med att gå och dreva.

Förbereda sig inför jakten med älgbanor

Förberedelserna brukar oftast bestå i att man köper en ask med .308a Jaktmatch på närmaste eller billigaste butik. Man går igenom bössan för att se om den verkar må bra och att alla delarna är på plats. Vanligtvis ser den ut som den ska och inga nya skavanker har tillkommit. Man kokar sitt kaffe och förbereder sina smörgåsar. Man vet ju aldrig hur länge man kommer behöva vara kvar på skjutbanan. Antingen pga dåligt skytte eller att det är många jagare som köar för att vissa upp sitt skytte. Om ni ska skjuta sent på kvällen så kan det vara bra att använda sig av en värmekamera eller mörkersikte.

Skjut in bössan inför jaktsäsongen

Själv brukar jag ha varit ute ganska många gånger på skjutbanan innan detta tillfälle för att antingen skjuta in bössan, testa ammunition som man laddat eller att bara öva. Man kan aldrig öva för mycket eller bli för bekväm med sin bössa. Själv anser jag det vara till stor hjälp när det väl kommer till krita att varit ute och skjutit och låtit bössan gå varm ett otal gånger. Så i år när helgen väl kom, denna gång noga inplanerat i almanackan pga hektiskt schema bestod förberedelserna av det gamla vanliga. En sak stod dock ut, jämfört med alla andra gånger jag skjutit på älgen så var detta det sista tillfället för mig att faktiskt skjuta godkänt. Veckan efter var ju älgjakten igång och klarade jag det inte så kunde jag ju inte vara med och jaga. Lite modigt av mig tyckte jag. Högmod har ju en förmåga att gå före fall som man brukar säga. Så lite nervös var jag faktiskt.

Bössan var väl inskjuten det visste jag. Jag har ju varit och skjutit på stillastående ett antal gånger redani år. Ändå blir jag alltid lite nervös och tänker tillbaka på åren innan där jag skjuter bra så länge älgen inte rör på sig. ”Ska det bli så igen?” far ju igenom huvudet vare sig man vill det eller inte. Nu hade jag tur när jag kom fram till skjutbanan för det var ingen jägare framför mig som väntade på att få skjuta. Är väl ingen annan som är så dum så att dom väntar till den absolut sista dagen :).

Jag kan bara så här i efterhand säga att det blev en riktigt bra dag. Första serien som rapporterades in på radion lät ”5etta 5a 5etta 4a” Kändes kanon med att starta med en guldserie. Sen gick allt av bara farten och tre serier senare hade jag skjutit klart. Så bra som jag skjutit idag på älgen hade jag inte skjutit tidigare och mitt självförtroende fick sig en rejäl boost.

Övning ger färdighet, repetion ger trygghet, resultat ger självförtroende!

Nu vet jag att jag inte kommer att vara lika osäker i skogen nästa gång skogens konung tittar fram!