Startsidan -> Historia

Historien om M-jakten

Det hela började hösten 2001 med en vän i en slöjdsal i Söderköping, Vi skulle bygga Isabella-isbox. Vi rullade upp ritningen som jag hade köpt på båtmässan några år tidigare, vid närmare granskning av ritningen så bestod den endast några linjer som skulle beskriva 4 stycken reglar och hur de ska ligga. Ingen information om beslag, medar, skot, infästningar eller annat. Vid en snabb koll på nätet visade sig att jag bara hade en del av ritningen, den andra var jag tvungen att köpa för ytterligare några hundra kronor (och i det fallet skulle ritningskostnaden utgöra en tredjedel av isjaktens totala kostnad). Så det blev att surfa runt och hitta bilder på beslag. Den vintern kom jakterna på is en gång.

Vintern 2002 så var vi tidigt ute och hann testa en del, men de sladdade hit och dit och vi hade inte mycket kontroll. Fyra medar körde vi sönder och en styrinfästning. Det blev bakläxa. Nu skulle beslagen och medarna bli bättre, alla beslagen byggdes om och blev betydligt starkare. Med allt det jobb som lades ner på beslagen så såg jakten lite tråkig ut, så jag byggde en helt ny låda och planka till min. Den vintern blev det en hel del seglat, men fortfarande var det halt och sladdbenäget. Det var också lite tråkigt att segla själv eller bara två tillsammans. Det skulle varit roligare om vi varit fler, men det fans inte många i trakterna som hade isjakter …

Hösten 2003 bestämde jag mig för att ha första kursen i isjaktsbygge. 11 deltagare kom och alla byggde den typ av isjakt som jag hade konstruerat. Vi kom att kalla den ”Malin-jakt” efter min dåvarande sambo.

Bilden illustrerar en isjakt på is
Vägen till den slutgiltiga M-jakten var inte enkel ...

Vintern 2003 blev det mycket segling och race. Dock kommer vi snabbt fram till att seglen är en avgörande faktor för att det skall vara rättvist, första planen på ett entypssegel föds.

Hösten 2004 börjar en liten kurs för några vänner och fyra nya jakter började byggas. Några små ändringar införs vilket ger en mer estetisk jakt samt att man ligger/sitter bättre i den. Dock seglas det inget denna höst.

Vintern 2005 färdigställs två jakter och det seglas några dagar.

Hösten 2006 börjar en ny kurs, där min bror och andra vänner är med. Detta resulterar i fem nya isjakter, eftersom jag själv också byggde en. Under hösten bildas MJSS och ett regelverk tas fram. Jaktens namn bestäms till ”M-Jakt” (där nu M:et står för Martin). Arbete med att testa ut ett nytt segel börjar. UK Sails i Stockholm syr och ändrar när det behövs.

Vintern 2006 blir det mycket seglat.