Startsidan -> Att bygga

Att bygga en M-jakt

Att bygga en isjakt av typen M-jakt är enkelt och relativt billigt i jämförelse med andra jakter (t ex en isjakt av typen DN).

Kostnad

Materialkostnaden exklusive segel ligger någonstans runt 3500 kr (inklusive beslag som MJSS säljer). Som segel används lämpligen ett vindsurfningssegel av äldre typ mellan 4,5 – 8,5 kvadratmeter. Det går även att köpa ett specialdesignat segel som är anpassat till M-jakten för cirka 4000 kronor. Masten är lämpligen en kolfibermast, men en glasfibermast går även bra (men de är mjuka). Snittkostnaden för en jakt med entypssegel är cirka 10 000 kronor. Med begagnat vindsurfingrigg ligger kostnaden på cirka 4000 kronor.

Kunskap och utrustning

Man behöver inneha goda snickerikunskaper för att kunna bygga en M-jakt. Man behöver en borrmaskin, sticksåg och diverse handverktyg.

Hur lång tid tar det?

Handledningskurserna som MJSS är på sex dagar, och då hinner man bygga en komplett M-jakt, målad och klar.

Hur fort går en M-jakt?

En M-jakt drivs endast av vinden och upp till 100 km/h. Den går från 50 till 100 km/h på cirka fyra sekunder vid bra vind.

Vad krävs för att man ska kunna använda den?

För att kunna använda den säkert på is bör isen vara minst 15 cm tjock på det tunnaste stället. Isen ska helst vara snöfri. Hjälm och varma kläder bör användas, då det kan gå mycket fort.